Tools voor creativiteit


Beeldacademie is een encyclopedie in wording waar docenten en leerlingen informatie en inspiratie kunnen vinden voor hun beeldende lessen en/of werk.

Beeldacademie motiveert leerlingen om op een vrije en intuïtieve manier te werken aan hun beeldend werk. Tijdens een les kunnen zij of zelf op zoek gaan naar of door hun docent gewezen worden op inspirerende begrippen die relevant zijn voor hun werk. Zo leren de leerlingen op een directe wijze wat een begrip inhoudt, wat mogelijke uitwerkingen zijn en hoe ze ermee kunnen werken.

Wat is Beeldacademie?

Foto: Ghidy de Koning

Leerlingen:

Als je werkt aan een beeldend werk, zoals een portret, heb je informatie nodig over verhoudingen, kleurenleer en schildertechnieken. Deze informatie kun je zelfstandig zoeken op Beeldacademie. Hier leer je hoe je met een begrip kan werken. Je vindt bij elk begrip ook veel voorbeelden uit de praktijk – werk van beeldende kunstenaars en vormgevers – die je kunnen inspireren en helpen om de mogelijkheden te zien.

Verder kun je op zoek gaan naar begrippen die je nog niet kent, waardoor je spelenderwijs nieuwe invalshoeken voor je beeldend werk ontdekt.

Docenten:

Beeldende lessen zijn bij uitstek geschikt om leerlingen hun eigen stem te laten vinden. Door middel van het creëren van beeldend werk leert de leerling zich te uiten en probleemgestuurde opdrachten op te lossen. Beeldacademie kan ervoor zorgen dat een leerling zijn eigen persoonlijke leerweg bewandelt.

Als docent maak je vaak genoeg mee dat een leerling een opdracht op een eigen manier wil invullen, bijvoorbeeld bij portretschilderen wil een leerling misschien wel iets doen met tamponneren, of wil hij een bijzondere compositie gebruiken. Op dat soort momenten kan je een leerling naar het begrip wijzen op Beeldacademie. De leerling zoekt zelfstandig het begrip en ziet de mogelijkheden in de voorbeelden. Ook als een leerling nog niet goed heeft begrepen hoe je moet arceren, kan hij de informatie zelf opzoeken.

Een andere mogelijkheid om Beeldacademie in een les te gebruiken is om bij bijvoorbeeld een schilderopdracht leerlingen te laten kiezen tussen 3 composities: centrale-, diagonale- of driehoekscompositie. Leerlingen kunnen zelf uitkiezen welke ze het meest bij hun ideeën vinden passen door te kijken naar de definitie en het inspirerend materiaal uit de praktijk.

Verder kan je als docent voor je lessen informatie over beeldende begrippen zoeken. Je kan Beeldacademie gebruiken bij klassikale uitleg en daarbij de voorbeelden uit de praktijk laten zien. Zodoende maken de leerlingen kennis met de mogelijkheden van het beeldend vak.

Wat kan ik met Beeldacademie doen?

Hoe kan ik bijdragen?

Beeldacademie wordt gemaakt voor en door kunstdocenten.

Je kunt meehelpen door definities van de beeldende begrippen te  schrijven en het verzamelen van passend en divers beeldmateriaal. Zo creëer je samen met andere docenten een site waar je leerlingen mee kunnen werken!

Wil je meehelpen? Neem contact met ons op voor meer informatie.

Contactformulier

Vereist

Vereist

Vereist

Formulier verzenden...

Er is een fout opgetreden in de server.

Formulier ontvangen.

Vereist

Contact